Rapporten er skrevet av Trine Stordalen, prosjektleder.

 

Prosjekt bynære bygder
for Langangen, Oklungen, Bjørkedal og Bergsbygda.


Bakgrunn:


Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom de fire velforeningene som kom i stand etter nedleggelsen av Oklungen skole sommeren 2006. Vi startet samarbeidet for å støtte hverandre i felles velsaker ovenfor kommunene under mottoet:

Sammen står vi sterkere. Planene om et bygdeutviklingsprosjekt ble presentert for politikerne på et møte på Bergsbygda skole i november 2006. På bakgrunn av dette møtet ble det fremmet et forslag til bystyret om et samarbeidsprosjekt mellom kommunen og fire velforeninger. Forslaget ble vedtatt i forbindelse med budsjettforhandlingen i desember 2006 og det ble samtidig bevilget kr.  200.000,- til prosjektet for 2007.


Formål:

Dette er et samarbeidsprosjekt over 2 år mellom kommunen og fire velforeningene som har som mål å danne et bygdekommunalt forum hvor vi en gang i året kan møte i formannskapet å legge frem våre saker.

Bygdeforumet skal være en naturlig samarbeidspartner mellom politikerne og administrasjonen i kommunen.

Demokratiprosjekt:

Styringsgruppa består av de fire vellederne, tre politikere, en representant fra friluftsinteressene, kommunalsjef Morten Næss samt prosjektlederen som har lokal forankring i bygdene. Gruppa består av følgende medlemmer:

Hasse Toftdahl, Oklungen vel, Leder Sverre Siljan, Bjørkedal vel, nestleder
Bjørn Røsvik, Bergsbygda vel
Vidar Mortensen, Langangen vel
Helge Mæland, SV
Mari Helen Varøy, AP
Kåre Fostervold, FrP
Jakob Kløverød, friluftsinteresser
Morten Næss, kommunen
Trine Stordalen, prosjektleder
Referansegruppe er formannskapet i kommunen.

Hele bygda involvert:

Vi har hatt en grundig presentasjon av prosjektet på velforeningens årsmøter i de fire bygdene. Alle innbyggerne har hatt anledning til å komme med innspill. De ulike velforeningene har laget en prioritert liste over lokale prosjekter for hver bygd. Til hvert av prosjektene er det satt ned en prosjektgruppe basert på dugnadsjobbing.

Satsingsområder:

Vi jobber kontinuerlig med å utvikle bygdene til å bli trygge og attraktive lokalsamfunn og gode rekreasjonsområder. Vi har delt inn satsingsområdene i følgende grupperinger:

Bedre tilgang til skog og mark. · Opparbeidelse av parkeringsplasser i tilknytning til ski- og turløyper · Småbåthavn/gjestebrygge
· Badeplasser
· Kyststi
2

Prosjekt bynære bygder
for Langangen, Oklungen, Bjørkedal og Bergsbygda
· Planting av bjørkeallé
Infrastruktur for moderne mennesker:
· Vegen, vedlikehold og utbedring
o Flomsikring av vegen langs Oklungvannet
o Opparbeidelse av parkering for tungtransport i Langangen
· G/S-veger
· Bredbånd til alle
· Mobildekning
· Felles internettside for bygdene
Flotte naturskjønne tomtearealer:
· Gode oppvekstvilkår for barnefamilier
· Eldreboliger
· Fortsatt vekst i Porsgrunn kommune krever mer tilgang på boligarealer

Barn og kultur:
· Skole i nærmiljøet er viktig
· Skolekretsgrensene må ikke splitte bygdene
· Kulturelle arrangement som kan bidra til bedre samhold bygdene imellom.

Arealplan/kommunedelplan:
· Det blir lagt vekt på å samordne interessene bygdene imellom og i forhold til helheten i kommunen · Felles innspill til arealplanen fra de fire bygdene · Støtter opp om innspillene til kommunedelplan for Bergsbygda
Hva er gjort så langt:


· Vi har brukt mediene (aviser og radio) bevisst for å markedsføre bygdene og prosjektet vårt. Det har blitt lagt merke til rundt i kommunen vår og ellers i fylket. Vi har klart å synliggjøre bygdene nær byen på en konstruktiv og positiv måte.

· Vi har fått en kontaktperson i kommunen, Morten Næss, som bistår med hjelp og rettledning der vi har behov.

· Vi har fått et meget positivt samarbeid med Porsgrunn kommune.

· Telemark-Vestfold Utvikling har laget en brosjyre for å markedsføre boligtomtene i Oklungen. De ser på prosjektet vårt som meget positivt for bygdene og vi ble bedt om å lage omtale av prosjektet som er trykket i brosjyren.

· Behovet for mobildekning og bredbånd er satt på kartet. Oklungen var eneste bygda uten mobildekning, men nå er mobilmasta på plass. Telenor har vært i drift fra slutten av 2007 mens Netcom kommer i løpet av vinteren. Bjørkedal er eneste bygda uten 3 Prosjekt bynære bygder for Langangen, Oklungen, Bjørkedal og Bergsbygda bredbånd. Vi har jobbet aktivt i samarbeid med bredbåndsgruppa og håper at bredbånd er på plass i løpet av 2008.


· Vi utvider/opparbeider parkeringsplasser til populære utfartsteder i Oklungen og Bjørkedal. I Oklungen er det laget parkeringsplass ved skiløypa ved å utvide vegbredden. I Bjørkedal skal det opparbeides en ny parkeringsplass ved Flogstadtjenna, et prosjektet som har tatt lang tid. Vi fikk avslag på første søknad til vegvesenet om langsgående parkering. Nye forhandlinger med grunneier er nå avsluttet. Vegvesenet har godkjent søknad om utvidelse av eksisterende utkjøring fra et område øst for Bjørkedalsvegen ved Flogstadbekken. Parkeringen vil omfatte både badeplassen, lysløypa og Fjerdingen. Det skal også plasseres et skjærgårdstoalett på samme sted.

· Det er startet en beplanting av bjørkeallé i Bjørkedal hvor skoleelevene og historielaget er involvert. Dette arbeidet vil fortsette videre til våren.

· Vi vil satse på kulturelle aktiviteter som spleiser bygdene sammen. I Oklungen ble det satt opp en bygderevy i høst, Klunken-revyen, som ble en gedigen suksess. Revygruppen vil bli utvidet med medlemmer fra alle de fire bygdene.

· Det foreslåtte industriområdet på Nøklegård i Langangen er lagt tilbake som grøntareal i arealplanen etter påtrykk og felles jobbing med Langangen velforening og Bynære Bygder. Vi deltok på bygdemøter i Langangen og påvirket politikere og administrasjonen i kommunen.

· Det er under opparbeidelse en sandvolleyballbane ved badeplassen (Sandgrunna) i Oklungen.

· Vegvesenet har sprengt vekk 8 billass med rasfarlig fjell i Åsheia på FV1 i Oklungen etter påtrykk fra velforeningen.

· Det er asfaltert for kr 6 mill på deler av Markavegen og Bjørkedalsvegen.

· Bygging av nytt renseanlegg i Oklungen er en viktig og stor sak for bygda. Det har vært et nært samarbeid mellom velforeningen og kommunen vedrørende trasévalg for legging av kloakkrør gjennom bygda.

· Oklungen skole drives og vedlikeholdes på dugnad av bygdefolket i nært samarbeid med kommunen. Ungdomsklubben ligger for tiden nede pga få ungdommer i den rette alderen. Lokalet skal pusses opp og planen er å starte opp klubben så fort det lar seg gjøre. I fjor vår ble det avholdt en stor dugnad som engasjerte hele bygda hvor blant
annet hele skolen ble vasket ned innvendig og malt utvendig.

· Skolekretsgrensene i Oklungen har vært diskutert. Nåværende løsning med fritt skolevalg har ikke vært tilfredsstillende. Det er ønskelig å fordele elevene på de to nærmestliggende skolene, Bjørkedal og Langangen. Det foreslås at grensene legges i skillet hvor avstand til skolene langs fylkesvegen er omtrent like lange. Det vil si at
grensa legges sør for Markavegen 695 ved Hornevannet. Eiendommer med atkomst

4
Prosjekt bynære bygder
for Langangen, Oklungen, Bjørkedal og Bergsbygda
sør for denne sokner til Langangen skole. Saken skal opp til godkjenning i Bystyret i februar.

· Ny turløype til Nordkollen fra bommen ved Oklung-gården. Porsgrunn og omegn turistforening har ryddet og merket ny løype over Oklungåsen via Tjennane , Tjennaneskaret, Langemyr og opp liene til Nordkollen syd. Arbeidet har vært et sammarbeide med I.L. Hauken og Oklungen vel med tillatelsen fra grunneier og Fritzøe skoger.

· I Bergsbygda har det vært jobbet aktivt med innspill til arealplanen som går på helheten i bygda. Når det nå skal lages en egen kommunedelplan for bygda ser vi meget positivt på det. Vi har samordnet innspillene fra velforeningen og FAU og støtter opp om de problemstillingene de viser til. Vi har deltatt på flere møter i Bergsbygda som omhandler bygdas framtid. Vi står ovenfor en sammensatt problemstilling med sprengt skole, dårlige veger, press på boligbygging og avgrensing til strandsone og LNF-områder.

Pilotprosjekt:

Vi ble bedt av Telemark fylkeskommune om å søke kommunal- og regionaldepartementet (KRD) om et pilotprosjekt i forbindelse med den nasjonale småsamfunnssatsingen. Søknad om midler til prosjekt vitalisering av bynære bygder ble sendt i samarbeid med kommunen og fylkeskommunen. I søknaden skrev vi blant annet følgende:


"Prosjekt vitalisering av bynære bygder vil jobbe med å få fram det positive samspillet mellom bynære bygder og store befolkningskonsentrasjoner i Grenland. Effekten av vekst og vitalisering i disse bygdene vil komme svært mange mennesker til gode. Vi mener prosjektet viser hvordan andre bynære bygder også kan jobbe for å vitalisere sine lokalsamfunn". Fylkeskommunen var svært positiv til vårt prosjekt og har fulgt opp søknaden til KRD. Også fylkespolitisk har det vært oppfølging og samtaler med departementet. Dessverre nådde vi ikke helt opp. Av 6 prosjekter fra Telemark ble 2 stk innfridd.

Oppsummering:

Vi har med igangsettelsen av dette prosjektet bevist at ved å stå sammen har vi blitt sterkere. 4 velforeninger som står samlet utad og som kan enes om viktige saker er et faktum. Det er vi meget stolte av. Vi har klart å synliggjøre bygdene på en positiv måte og vi har ikke minst fått et nært og godt samarbeid med kommunen.


I året som har gått har vi fokusert mye på prosjekter og prioritering av delprosjekter i hver bygd. Det er viktige saker som vi fortsatt kommer til å jobbe med. I tillegg vil vi i året som kommer satse på aktiviteter som kan være med på å spleise bygdene mer sammen. Vi ønsker å gjøre bygdene våre til levende, moderne småsamfunn.

 

01.02.08

Trine Stordalen prosjektleder