E18 LANGANGEN - RUGTVEDT. http://www.vegvesen.no/Europaveg/e18porsgrunn

 

Høringsuttalelse fra Langangen Velforening.

 

Med utgangspunkt i foreløpig forslag fra Statens Vegvesen til ulike traseer for ny firefelts E-18 fra Langangen i Porsgrunn Kommune til Rugtvedt i Bamble Kommune.

Forslag til fjordkryssing sør for eksisterende bro og E18 trase er for oss i Langangen helt utenkelig og uforenlig med å utvikle tettstedet vårt videre som det gode bosted det er.

Det er flere grunner til det.

 

 

Store deler av Langangen har opp gjennom årene slitt med stadig tiltagende støy, støv, eksosutslipp, avrenning av salter og andre diffuse utslipp til luft, bekker og vassdrag i nærmiljøet.

En sørlig fjordkryssing som vist på det foreløpige kartet vil derfor for oss fortoner seg som å stille klokka tilbake til tiden før ny E-18 fra Sky til Langangen ble åpnet. En åpninng som ble et miljømessig kjempeframskritt for store deler av vårt tettsted.

Forslaget som det står nå, vil måtte medføre riving og fraflytting for en god del bolig både på øst og vestsiden av Langangsfjorden. Disse boligene og tomtene er i vår tid unike, og umulig å få fullgod erstatning for. I tilegg vil en bro, som den her er skissert, «skygge» for bebyggelse rundt fjorden på nordsiden av broen, samt fungere som en konstant støykilde for all bebyggelse rundt den indre delen av Langangsfjorden.

Vi stiller også spørsmål om hva slags virkning en bro vil ha på det levende livet i sjøen med tanke på vedlikehold som brøyting, saltavrenning og andre diffuse utslipp.

På det foreløpige kartet over alternative traseer er det på vestsiden av Langangsfjorden vist kirkested og fredet veganlegg. Det som i tilegg bør nevnes er at hele indre del av Langangsfjorden har stor historisk og kulturell verdi, helt fra oldtiden og frem til i dag.

Det er nylig gjort unike oldtidsfunn rundt og ved Langangsfjorden. (Båtøks ca. 10.000 år gammel. Arkeologene antyder at historien må skrives om.) Langangen er i «nyere» tid også kjent for sin betydelige eksport av tømmer (props) og naturis.

Noen av distriktets største ishus lå på rekke og rad langs vestsiden av Langangsfjorden der det er skissert en bro nå. (se vedlegg.)

For øvrig er det viktig å få med at kyststien pluss alle de mest brukte ferdselsveier og stier mellom Langangen og Bergsbygda ligger i området for landingen av broen.

Det er stor turaktivitet i området. Ved Almedalstjenna ligger det også en speiderhytte som er hyppig i bruk. Berggrunnen i området består i hovedsak av granitt. Denne bergarten er svært næringsrik, dette avspeiles i den varierte sammensetningen av vegetasjonen, blandingsskog med stort innslag av urter og løvtrær.

Deler av området består av gammelskog, er svært kupert, og har derfor fått ligge mye i fred. Her er det et stort artsmangfold, og dette er et viktig produksjonsområde for både fugl, pattedyr og annet vilt, variasjoner i vegetasjonen gir også et stort potensiale for sjeldne småkryp.

 

I tilegg er dette overvintringsområde for kongeørn som trekker ut mot kysten, samt et viktig produksjonsområde for fredede rovfugler.

Det er svært få kystområder i sørøst Norge som er så lite utbygd og utnyttet, dette er spesielt for begge sider av Langangsfjorden. En viktig grunn til dette er at området er forskånet fra intensiv skogbruk (bl.a. lite flathogst.) noe som gjerne fører til monokulturer av gran.

Stedet er derfor også viktig sorn referanseområde.

Planene om en kryssing sør for eksisterende vei og bro på E-18 kommer særdeles ubeleielig for oss i Langangen.

Som vegvesenet er gjort kjent med jobbes det aktivt med å få etablert et nytt næringsområde i tilknytting til det nye Langangenkrysset. Dette er et tiltak vi har store forhåpninger til, noe vi tror vil bidra til å styrke og videreutvikle vårt nærmiljø.

Paralellt med dette planlegges det to nye boligfelter i Langangen.

Begge de to påtenkte boligfeltene står i fare for å havne i en støysone fra en ny bro, dette er uheldig, skaper stor usikkerhet, og kan bidra til utsettelser og forsinkelser av en positiv utvikling for nærmiliøet. Vi håper derfor det skisserte forslaget sør for eksisterende bro og trase kan skrinlegges så snart som mulig.

Vårt ønske, slik vi har diskutert det til nå, er at en ny brokryssing over Langangen med utgangspunkt på østsiden av fjorden, bør legges så tett inntil eksisterende bro som mulig. Dette for å minimarisere ulempene for beboerne langs Markaveien.

Hvilken retning ny E18 vil ta etter Langangen er det litt tidlig å ha for bastante meninger om, imidlertid kan det vel nå se ut som en fjordkryssing ute i Langangsfjorden og ytterst i Eidangerfjorden kan bli vanskelig både miljømessig, teknisk og kanskje også økonomisk.

Vi har fått opplyst at i oppdraget med planlegging av ny E-18 er det bl.a. nedfelt et krav om etablering av kontrollstasjon og oppstillingsplass for transportører slik at de kan overholde reglene for kjøre og hviletid. Dette er svært areatkrevende tiltak. Vi har problemer med å se hvor dette kan realiseres på den relativt korte strekningen fra Langangen til Bergsbygda. En strekning som for det meste består av et variert skogs og naturmiljø.

Med utgangspunkt i fremlagte trafikktall for strekningen Langangen - Rugtvedt går det også frem at en betydelig del av E-18 trafikken går av i Grenland, en del går etter våre erfaringer videre oppover i Telemark. (Lannerheia 16.500 Å.D.T. Rugtvedt ca.10.000 Å.D.T.)

Grenland og Telemarks landbaserte eksport industri er viktig og betydelig både i lokal og nasjonal sammenheng. Og overse denne industriens behov for rasjonelle og sikre veier for transport av råvarer og ferdigvarer, vil etter vår mening i denne sammenhengen være utilgivelig.

Vi mener derfor det er viktig å føre ny E-18 frem til Moheim, finne den miljømessig beste løsningen nedover Eidangerhalvøya, og få etablert gode kryss inn mot R.V. 32 og 36.

 

For Langangen Velforening

Åge Halvorsen.

broer